Varlık içinde yokluk çeken Afrika ülkesi: Gine

Demir madeni bakımından oldukça varlıklı yataklara haiz olan Gine’de yaşamak oldukça zor. Yoksulluk çeken halk, Türkiye’deki hayırveserlerin yardımlarıyla bir nebze olsun rahatlıyor…

Afrika kıtasının batısında yer edinen Gine, öteki Afrika ülkeleri şeklinde naturel kaynakları bakımından varlıklı sadece halkın geçim ve alım gücü sıralamasına bakıldığında dünyanın en yoksul ülkeleri içinde içeriyor.
Fransa’nın uzun seneler sömürüsü altında kalan Gine, dünya gündeminde son yıllarda yaşamış olduğu askeri darbelerle konuşulur oldu.
YAŞAM MÜCADELESİ VERİYORLAR
Esasen besin ve su sıkıntısı çeken Afrika ülkeleri, bilhassa son 10 yılda yaşanmış olan darbe ve darbe girişimleriyle iyice istikrarsızlaşmış ve bu durum ekonominin de dibe vurmasına niçin olmuştu.
Askeri darbelerin acısını en oldukça çeken ülkelerden kabul edilen Gine’de ise halkın oldukça büyük bir kısmı yokluk içinde yaşam mücadelesi veriyor.
DEMİR REZERVİ 20 MİLYAR TON
Gine bilhassa demir madeni bakımından oldukça varlıklı yataklara haiz.
Ülkedeki demir rezervinin 20 milyar ton olduğu ve bugün çıkarılmaya başlansa bu sürenin 100 yılı bulacağı tahmin ediliyor.
Gine, demirin haricinde otomobil ve tayyare yapımında mühim yeri olan alüminyumun ham maddesi olan boksitin de dünya rezervinin 3’te 1’ine tek başına haiz durumda.
Boksit haricinde altın, elmas, petrol, fosfat, uranyum ve manganez bakımından da hatırı sayılır rezervi bulunuyor.
GEÇİM KAYNAĞI TARIM
Bunlara karşın, 2014-2016 yılları aralığında Ebola salgınından ciddi şekilde etkilenen ülke nüfusunun yüzde 50’si Birleşmiş Milletler verisine bakılırsa, günde 1 eurodan daha azca bir gelire haiz durumda.
Ülkenin kırsalında yaşayanlar su ve elektrik hizmeti alamıyor.
Nüfusun yarısına yakınının yaşamış olduğu başkent Konakri’de ise geçim deposu ziraat ürünlerine dayalı.
TURİZM GELİŞMİYOR
Kentin birçok noktasında kurulan pazarlarda ve yol kenarlarından bilhassa bayanlar, tarlalarında yetiştirdikleri tropikal meyveleri satarak geçimlerini sağlıyor.
Ülkede mango, ananas, pirinç, kaju, yer fıstığı, çay ve kola bitkisine kadar oldukça çeşitli ziraat ürünü yetişebiliyor.
Ek olarak Gine deniz ürünleri de ekonomide mühim yer tutarken, gezim ise yeterince gelişme imkanı bulamamış.
MOTOTAKSİ İLE ULAŞIM SAĞLANIYOR
Gine’de dikkat çeken başka bir mevzu ise trafik.
Bilhassa nüfusun yoğun olarak yaşamış olduğu Konakri’de trafik ışığına rastlamak oldukça zor.
Durum bu şekilde olunca bilhassa kavşak noktalarında trafik deyim yerindeyse kilitleniyor ve düzgüsel şartlarda 5 dakikalık bir sürede varılacak mesafe kimi zaman saatleri bulabiliyor.
Trafikte eski model ve oldukça bakımsız taksilerin yanında mototaksi adında olan motosikletlerle ulaşım sağlanıyor.
Taksimetrenin kullanılmadığı ülkede ücret pazarlıkla belirleniyor.
BİR POLİS MAAŞI 250-300 DOLAR ARASINDA
Belirli bir asgari ücretin olmadığı Gine’de insanoğlu çalışmış oldukları işlerde genel anlamda 1 doların birazcık üstünde kazanç sağlıyorlar.
Sadece kamuda çalışanlar bu ücretin oldukça üstünde maaş alıyor.
Mesela bir polis maaşı 250-300 dolar içinde değişiyor.
Ek olarak polisin bakmakla yükümlü olduğu aile nüfusu sayısına bakılırsa devlet pirinç desteği veriyor.
HALKIN YÜZDE 85’İ MÜSLÜMAN
13 milyondan fazla nüfusa haiz olan Gine’de halkın yüzde 85’i Müslüman, yüzde 8’i Hristiyan geri kalan kısmı ise değişik mahalli inanışlara haiz.
Başkent Konakri’de zaman namazları genel anlamda camilerde kılınıyor.
Kentin en büyük camisi ise İnsana Kıymet Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) tarafınca meydana getirilen ve Mahmut Ustaosmanoğlu Külliyesi içindeki II. Abdülhamid Han Camisi.
KÜLLİYENİN TÜM MASRAFI TÜRKİYE’DEKİ HAYIRSEVERLER TARAFINDAN KARŞILANIYOR
Külliye içinde kız ve adam medresesi, 500 talebe kapasiteli İslami İlimler İhtisas Merkezi, günlük üç bin şahıs kapasiteli aşevi ve misafirhane de bulunuyor.
Ülkenin en büyük İslami toplumsal alanı olan külliyenin tüm harcaması ise İDDEF vesilesiyle Türkiye’deki hayırseverler tarafınca karşılanıyor.
İDDEF ek olarak başkent Konakri’de engellilerin yaşamış olduğu Rotame Dispanser denilen bir merkeze her gün yiyecek yardımında bulunurken ülkenin desteğe muhtaç birçok bölgesinde de su kuyusu açma ve yardım kumanyaları dağıtım emek harcamaları da yapıyor.